Cea mai uşoară cale de a pierde încrederea membrilor unei biserici

Number of View: 987 Încrederea se câştigă atât de greu şi se pierde atât de uşor! Cea mai uşoară cale de a pierde încrederea membrilor unei biserici este aceea de a le promite ceva REAL şi de a le oferi în schimb ceva TRUCAT. De exemplu: o spiritualitate în pas cu moda societăţii, lipsită de substanţă sau o spiritualitate […]CUM POT RECUNOAŞTE O PREDICĂ PATOLOGICĂ?

Number of View: 876Pot recunoaşte că o predică este patologică în primul rând atunci când observ că începe să plouă cu reguli,…. reguli,…. reguli (adicţia faţă de „trebuie” şi „să facem”, pe un ton fanatic-moralizator). Bombardamentul cu reguli dintr-o predică e semnul sigur al promovării unei spiritualităţi  patologice, nevrotice, tot aşa cum bombardamentul cu îndemnuri spirituale siropoase/patetice – pornite dintr-un devotament excesiv-exaltat […]Predicile Moralizatoare vs Exorcismul lui „TREBUIE”

Number of View: 887Predicile MORALIZATOARE sunt probabil  cea mai periculoasă formă de propagare a unei RELIGIOZITĂŢI PATOLOGICE în bisericile creştine – pentru că preotul/pastorul trage singur toate concluziile („TREBUIE să facem X; Y, Z”,… sfaturi generoase 🙂 , alternând uneori, cu o adevărată explozie de artificii, toate identice, pentru că toate încep cu acelaşi îndemn deosebit […]