Reglarea MICROBIOMULUI printr-un stil de viaţă anti-inflamator

Number of View: 1439

Motto: Probleme fără un dar divin ascuns în ele nu există. Ai aceste probleme pentru că ai nevoie de cadourile pe care ţi le aduc în dar.

 

Imagini pentru inflammation

 

Ce-aţi spune dacă epidemia modernă a bolilor autodistructive  pentru organismul uman (în special cele autoimune şi cancerele – Romania e campioana Europei) ar fi, de fapt, o invitaţie pentru noi spre a ieşi din tiparele autodistructive ale vieţii moderne, care oferă facilităţi atât de multe, dar, deseori, atât de nocive şi de nesănătoase? O invitaţie spre aventură, creativitate, autodepăşire şi atingerea la maxim a propriului potenţial… Ce-aţi spune dacă această epidemie atât de debusolantă  pentru medicina convenţională ar fi, în realitate, pe undeva, mai curând, o binecuvântare şi nu un blestem; o invitaţie spre a ne întoarce cât mai mult la stilul de viaţă non-autodistructiv, constructiv, armonios si sănătos pe care l-au avut înaintaşii noştri – care beneficiau zilnic de soare, mişcare, aer curat, alimente proaspete, nechimicalizate si minim procesate?

Daca bolile omului modern au apărut tocmai din cauza stilului modern de viaţă, mult prea uşor, cu prea multe facilităţi-capcană/distructive la tot pasul, care ne uşurează viaţa pe termen scurt, dar care ne conduc la ofilire, ruginire şi autodistrugere pe termen lung, atunci, oare s-ar putea ele vindeca altfel decât printr-un stil de viaţă puţin mai… dificil, disciplinat (prin sport, regim, ascetism), dar plin de frumuseţe, armonie, creativitate, aventură, culoare şi gust?

Dacă avem curajul sa privim atent, putem observa  cu uşurinţă că facilităţile şi bucuriile iluzorii ale vieţii moderne, însoţite de obiceiuri nesănătoase, sunt capcana perfectă pentru dereglarea microbiomului nostru (= flora intestinală = 80% din armata noastră imunitară). Iată doar câteva dintre aceste facilităţi/bucurii – capcană: joburi/cariere frumoase – dar obligând la sedentarism; hrană uşor de procurat/consumat – dar preponderent sau exclusiv procesată (lipsită de probiotice/enzime/fibre/flavonoide – vitale pentru un microbiom sănătos), chimicalizată cu aditivi toxici/inflamatori/cancerigeni; cosmetice şi detergenţi toxici/inflamatori pentru organism; aer poluat, etc. Iar dereglarea microbiomului prin aceste bucurii/facilităţi moderne vine la pachet cu o factură: epidemia de boli inflamatorii (astm, rinită, sinuzită, psoriazis, obezitate, reumatism, artroză, diabet, intestin permeabil, colon iritabil, SIBO/SIFO, afecţiuni neurologice, afecţiuni cardiovsculare, boli autoimune, cancere, etc.) însoţite de alergii/intoleranţe alimentare.

Imagine similară

 

Această epidemie m-a afectat personal pe mai multe direcţii, timp de 40 de ani, dar am depăşit-o (chiar şi în puncte pentru care medicina tradiţională spune ca nu există leac/vindecare) printr-un stil de viaţă anti-inflamator, holistic orientat (bio-psiho-spiritual), care a presupus următorii paşi:

 • Consultarea unui specialist în medicină avansată/holistică  (ex: medicina funcţională) – bazată pe epigenetică, pentru a verifica, în primul rând, dacă la baza bolilor inflamatorii personale stau: stresul cronic, hipoaciditatea sau hiperaciditatea gastrică, o metilare ADN incorectă (hipo şi/sau hiper-metilare), o slabă motilitate intestinală, o infecţie ascunsă în organism (cel mai des întâlnite sunt infecţiile intestinale cu bacterii/fungi, de genul:  SIBO/SIFO – prescurtat, în engleză), o intoxicaţie cu metale grele şi/sau sindromul intestinului permeabil. Specialistul va ajuta, ulterior, în luarea măsurilor de rigoare în cazul confirmării unuia sau a tuturor acestor diagnostice, care, de obicei, vin la pachet.

   Dacă cineva e intolerant la prebiotice şi/sau probiotice (când le consumă se simte ca şi cum ar avea gripă, dureri musculare, dureri de cap, constipație, diaree sau umflături), de obicei, poate fi 99% sigur, fără niciun alt test, că are o hipo-aciditate sau o hiper-aciditate gastrică  la baza problemelor lui de sănătate, SIBO/SIFO şi Sindromul intestinului permeabil, într-o formă cronică/severă. Prima măsură de luat este adoptarea unei alimentaţii care să ofere o pauză de 5-7 zile sistemului digestiv slăbit şi dereglat, cum ar fi cea bazată pe supe de legume cu piept de pui rustic şi ceaiuri reglatoare pentru sistemul digestiv (pin, coada-racului, pătlagină, stejar, zmeur, năpraznic, etc.), iar pentru cei care nu o tolerează e nevoie de 2-3 luni de dietă carnivoră (100% pui, vită sau/şi porc de ţară/rustice, fără piele şi gătite la aburi). Apoi, pe măsură ce corpul permite, se trece la o dietă asemănătoare cu cea în stil Paleo, cum e cea de mai jos. Întâi se reintroduc ouăle bio, peştele proaspăt de apă dulce, etc. A doua măsură de luat, de o importanţă capitală, este introducerea chelatoarelor de metale grele şi a antibioticelor naturale (cele mai puternice sunt enumerate mai jos), imediat ce sunt tolerate de organism iar a treia măsură va fi reglarea metilării .

  Este extrem de important să se consume doar alimente uşor digerabile şi numai acele alimente care sunt tolerate de organismul personal, care e unic şi are nevoi unice.

  Cum afli care sunt aceste nevoi unice ale organismului tău? După prima lună de adoptare a dietei Paleo, de obicei, are loc un fenomen extrem de important pentru vindecare. Cel mai important, de fapt:  organismul personal devine transparent şi comunicativ. Adică începe să transmită mesaje tot mai clare despre alimentele şi suplimentele/medicamentele benefice, în mod unic, doar  pentru el. Omul devine astfel oarecum propriul lui doctor  într-un punct în care niciun doctor nu l-ar putea ajuta: citirea/decodarea zilnică a propriilor intoleranţe/alergii alimentare – fără de care orice vindecare ar fi greu, poate chiar imposibil de imaginat. Gândeşte-te numai: cum ar fi să mergi zilnic la un cabinet/laborator pentru analiza intoleranţelor alimentare, care se schimbă deseori zilnic – mai ales în boala autoimună?!! O nebunie!

  Aşadar, acest protocol funcţionează numai pentru cei care şi-au activat mai întâi “doctorul interior” –  comunicarea cu propriul organism, dar care nu înlocuiește totuşi colaborarea cu un specialist familiarizat cu reglarea hipo şi hiper-acidităţii gastrice, a metilării, a SIBO şi a Sindromului Intestinului Permeabil. Nu încercați să vă tratați pe cont propriu. Chiar dacă plantele sunt naturale, ele pot fi destul de puternice și pot fi contraindicate pentru unii oameni sau chiar interacționează cu alte suplimente sau medicamente. Medicamentele antimicrobiene pe bază de plante nu ar trebui, de asemenea, să fie luate pe termen lung, în opinia mea, din cauza lipsei evidenţelor pe termen lung cu privire la efectele lor asupra florei intestinale.

 •  Servirea sănătoasă a unui scop superior  sieşi sau practicarea unei spiritualităţi sănătoase – posibilă, în principal,  doar atunci când sunt conştientizate şi tratate, în paralel, rănile sufleteşti şi afecţiunile psihice personale [aferente oricărui pământean! :)]. Tot mai multe studii ştiinţifice dovedesc că aceste practici spirituale au un impact pozitiv asupra sănătăţii.
 • Dezvoltarea psihologică personală bazată pe: mindfulness (cursuri, lectură, traininguri, terapia ACT), împăcarea cu trecutul şi cu prezentul, gânduri cât mai pozitive şi optimiste; lectură psiho-spirituală motivantă (scade cu 70% anxietatea de la baza bolii), comunicarea empatică şi asertivă (nu agresivă sau submisivă – ambele stiluri nocive sunt practicate în 99% din cazuri). *Studii recente arată că practica mindfulness reduce cortizolul (hormonul stresului – implicat in orice boala) și inflamația – prin modificarea expresiei genelor pro-inflamatorii. Practica mindfulness şi anxietatea (care stă la baza majorităţii bolilor) sunt 100% incompatibile. Nu pot coexista!
 • Sportul moderat, regulat – adaptat afecţiunilor personale; dansul cât mai  ritmat/dinamic; gimnastică care pune în mişcare intestinele („Orice boală vine din intestine” – Hipocrate, părintele medicinei), în special colonul („Moartea începe în colon”- Elie Metchnikoff, laureat al premiului Nobel), de ex.: 5 sărituri ca mingea (pe vârfurile picioarelor) + 5 genoflexiuni, dimineaţa şi după fiecare masă.
 • Compasiunea şi generozitatea faţă de cei în suferinţă, ca şi noi.
 • Abordarea cauzelor bolii, nu doar a simptomelor ei. De exemplu: când ne doare piciorul din cauza unei pietre ascuţite din pantof, o înlăturăm – eliminăm cauza problemei. Nu luăm analgezice sau, mai rău, recurgem la operaţie şi tăiem piciorul, rezolvând astfel doar simptomele – cum se procedează deseori, din nefericire, în medicina tradiţională.
 • MEDICAMENTELE  PRINCIPALE devin: dezvoltarea psiho-spirituală pentru o vindecare în adâncime (prin mindfulness psiho-spiritual creştin: practica momentului prezent şi a prezenţei divine în momentul prezent – descrise de Laurenţiu al Învierii), sportul, suplimentele alimentare anti-inflamatorii, reglatoarele de metilare, antibiotice naturale, antifungice naturale, chelatoarele naturale de metale grele, precum şi alimentele anti-inflamatorii (exemple mai jos). Sănătatea şi boala pornesc din stilul de viaţă personal, adică din sfera fizio-psiho-spirituală, în special din farfurie.
 • Frecventarea unui grup social care practică un stil de viaţă anti-inflamator (pe internet sau în viaţa reală. Ex.: grupul nutriţionistului Dumitru Bălan de pe Facebook – exceptând de acolo doar promovarea homeopatiei, pe care, personal, nu o agreez, deoarece are la bază şi principiii ezoterice/necreştine). Sprijinul social reciproc  joacă un rol cheie în vindecare.

 

Alimente şi Suplimente Inflamatorii – DE ELIMINAT

Dacă următoarele alimente şi suplimente inflamatorii oricum nu le mai putem digera momentan, de ce le-am mai consuma?!! De ce ne-am suprasolicita/obosi organismul cu digestia unor alimente/suplimente nedigerabile, când am putea să-i dăm o pauză de la această sarcină extenuantă/imposibilă pentru a putea lupta  eficient, în acest răstimp, cu inamicii (paraziţi, fungi, bacterii, viruşi, metale grele) provocatori de inflamaţie şi boală în corp?! Căci dacă forţăm organismul să lupte pe 2 fronturi în acelaşi timp (paraziţi+ alimente nedigerabile), va pierde ambele bătălii oricum, după vorba înţeleaptă: “Cine fuge după 2 iepuri, nu prinde niciunul”. Pentru o vindecare eficientă, hadeţi să alegem inteligent şi să eliminăm  momentan tot ceea ce oricum nu mai putem digera!

 • CEREALE (grâu, secară, ovăz, orez, mei, etc.), LACTATE, GRĂSIMI (ulei, unt, margarină, ghee, slănină, etc), ZAHARURI (excepţie cele din Mierea Vie/Crudă şi din Fructe), PRĂJELI, TOCĂNIŢE
 • HISTAMINICE: orice produs procesat/semi-preparat/ambalat/conservat/gătit excesiv sau insuficient, drojdie, maia, condimente (mărar, pătrunjel,ceapă, usturoi, ghimbir, turmeric, piper, etc), saramuri/murături, afumături, e-uri, tutun, alcool, cafea (excepţie cea din cicoare) tincturi, unele uleiuri esenţiale (în funcţie de toleranţele personale şi de tipul uleiurilor – sunt benefice numai cele bio, cu grad terapeutic înalt), oţet, saramuri, alimente gătite cu mai mult de 2-8 ore în urmă (sucurile şi supele dezvoltă histamină cel mai rapid), peşte oceanic, alge (ex: spirulina, chlorella), cătină, noni, curcumin, colostru, lactoferină, ginseng, bor, echinaceea, coacăz negru, propolis (uz intern: nu, uz extern: da), polen uscat (crud e ok), lăptişor de matcă, ciuperci (excepţie: Ganoderma), citrice, spanac, kiwi, ananas, glutation, cisteină, glutamină (tolerată, de obicei, doar în ultima etapă a vindecării), arginină, SOD (super-oxid-dismutaza), alimente germinate, ofilite – cu pete, prea coapte/crude, râncede sau excesiv prăjite (într-o pungă cu fistic/caju se găsesc, deseori, cam 10 astfel de boabe), mucegăite (ex: brânza cu mucegai), majoritatea medicamentelor alopate şi a ceaiurilor (care pot fi înlocuite totuşi, deseori, cu capsule Hypericum, din plante – care conţin formule blânde şi bine tolerate în alergii şi boli autoimune), apa cu ph sub 7,00 şi peste 8,00, apa ozonizată/ionizată.
 • MINERALE şi VITAMINE luate ca suplimente alimentare (doar cele consumate direct din alimente sunt ok) – numai în ultima fază a vindecării sunt benefice (când bolnavul e vindecat de malabsorbţie) sau, în cazuri grave, dacă sunt administrate intravenos de specialişti. Între minerale totuşi, excepţie face zincul, dacă este tolerat, deoarece e indispensabil, ca tampon gastric, în consumul de uleiuri esenţiale – iritante atunci când ajung în contact direct cu mucoasele digestive.
 • ANTIOXIDANŢI – excepţie făcând (după studii recente) produsele care au proprietăţi pro-oxidante şi anti-oxidante în acelaşi timp, de ex: morcovii, strugurii, quercetina, resveratrolul (care explodează factorii patogeni: bacterii, viruşi, paraziţi, fungi, celule maligne)

Mai este inflamator  orice alt aliment care produce alergie/intoleranţă alimentară personală, chiar şi dintre cele enumerate în lista cu alimente antiinflamatorii (orice organism e unic/diferit). Deseori, „factura” pentru o singură înghiţitură de aliment inflamator este: 2 luni de inflamaţii/dureri în corp. La ce ar folosi aşa ceva?!

 

Alimente, Suplimente şi Practici Anti-Inflamatorii – RECOMANDATE (numai dacă sunt tolerate de organism)

Dacă dorţi, puteţi da o petrecere la fiecare masă în cinstea Creatorului atâtor bunătăţi, bazându-vă pe următoarele alimente, suplimete şi practici anti-inflamatorii:

 • Alimente obţinute, cât mai ecologic, direct din pământ sau din curte/fermă (ţinându-se cont aici de sensibilităţile/alergiile personale), gătite la aburi sau sub formă de supe, compoturi şi shake-uri (mai ales în prima fază/lună a vindecării, când crudităţile sunt greu sau imposibil de digerat : brocoli, varză, morcovi, anghinare, conopidă, roşii, salată, ardei, dovlecei, castraveţi, fistic, caju, seminţe de pin, migdale, zuchini, quinoa, orez/cartofi (doar după o lună de pauză iniţial), linte, gutui, mere, pere, banane, piersici, cireşe, pepene galben/roşu, struguri albi, caise, mure, zmeură, ouă bio (unele persoane tolerează iniţial doar gălbenuşul) – dar nu de la ţărani (sunt prea grase şi greu de digerat), carne macră de pui rustic, crescut lent (ficat şi piept/copănele fără piele), creier de porc (e bogat în omega 3 – adică e anti-inflamator), pulpe superioare de iepure (cele inferioare sunt prea grase), peşte de apă dulce – proaspăt pescuit (fără piele – este extrem de histaminică).
 • Condimente tolerate de organism în hiper-aciditate gastrică: Ganoderma (capsule – Rotta Natura, se pot desface şi presăra peste orice mâncare ), Miere vie/crudă/neîncălzită, Sare de ocnă Hypericum (nu sare de mare, nici sare roz), Suc proaspăt de roşii, Urzici mărunţite (Lebe Pur), Topinambur/Varză/Brusture (capsule Hypericum).
 • Condimente şi uleiuri tolerate de organism în hipo-aciditate gastricăLeuştean, Usturoi (puţin/rar) – fiert sau tinctură, Coriandru (frunze/seminţe), Morcov, Ganoderma, Urzică, Busuioc, Tarhon, Oregano, Chimen negru, Kale, Miere vie/crudă/neîncălzită, Sare de ocnă Hypericum (nu sare de mare, nici sare roz), Suc proaspăt de roşii, Muştar de casă, Lămâie; Ulei de Migdale (presat la rece), Ulei de avocado (Hypericum), Ulei de Cocos (numai care a fost ambalat la nemţi, cum e cel de la magazinul DM), Ulei din germeni de orez (Kaufland).
 • Gătitul alimentelor doar la aburi sau prin fierbere.
 • 8-9 ore de somn pe noapte, musai între orele 22.006.00/7.00
 • Ultima masă din zi luată la ora: 18.00.

Excepţie pentru începători: între orele orele 18-20 se poate aborda una din următoarele variante:

– Măr + Banană+ Fistic/Caju/Seminţe de pin (ţin de foame aprox. 2 ore)

– Suc legume + Caju

-Supă cu Fulgi de Quinoa + Urzică + Morcov + 1 Roşie

-Salată verde + Seminţe pin/Caju

 • Antibiotice naturale (sunt la fel de eficiente pentru SIBO ca şi cele sintetice luate în triplă variantă, spun studii recente): Uleiuri esenţiale (diluate în miere salcâm sau în ulei de migdale/sâmburi struguri/germeni orez/avocado/chiemn negru – pentru protecţia pielii sau a pereţilor gastro-intestinali) de Mentă/Cedru/Chiparos/ Neroli/Helichrysum/Pin/Brad balsamic/Busuioc/Manuka/Tea tree/Coriandru/Oregano sălbatec/Lemongrass/Morcovi (numai cele tolerate de organismul personal şi cu grad terapeutic înalt, cum ar fi cele de la Young Living/Do Terra/Lakshmi/Mayam-bio/Hofigal) – aplicate doar topic sau ca inhalaţii (intern numai sub îndrumarea unui specialist) – în cure de 5 zile cu 2 săptămâni pauză, după care cura se poate relua (se folosesc uleiurile prin rotaţie, de aprox. 2-3 ori pe zi, ca inhalaţii şi intern) , Apă de hamamelis/neroli/helichrysum bio (Mayam), Coada  Calului, Pau D’Arco, Mangostan, Oregano, Graviola, Ghimbir, Coriandru, Răchitan, Rubarbă, Miere de Manuka, Aur coloidal + Platină coloidală + Argint coloidal.
 • Reglatoare de metilare: spiritualitatea bazată pe mindfulness creştin, tehnici de relaxare, sport moderat, alimentaţie anti-inflamatorie, alimente nemodificate genetic şi fără pesticide/erbicide, hrană proaspătă/minim procesată, folosirea cosmeticelor şi a detergenţilor fără chimicale; în funcţie de toleranţa organismului personal: vitaminele B5, B9 metilat/activat şi B12 metilat/activat (doar în hipometilare) , Miere de albine (de salcâm, conţine B5, B9 şi B12 – tolerate atât în hipo, cât şi în hiper-metilare), viatmina D naturală, Glutation Redus, TMG (betaina), Creatină, L-Carnitină, Metionină; L-Tirozină, Taurină, L-Cisteină. 
 • Chelatoare de metale grele: Pectina, Amidonul rezistent (prezent în: bananele semi-verzi, făina de banane/Quinoa/Linte), B9 şi B12 metilate/activate, Germaniul (găsit în Năpraznic şi Ganoderma), Cărbunele activat (dizolvat în apă călduţă + miere + carnitină), Coriandru, Carnozină, L-Glutamină, Inozitol, HMB (+ miere salcâm); tolerate doar după vindecarea tractului gastro-intestinal: Pătrunjelul, Vitamina D + Seleniu, Sulf + Vitamina B12 + Seleniu, Magneziu, Glutation, Carnitina, Varza, Broccoli, Topinambur, Cicoare, Inulină. Chelatarea este contraindicată în caz de constipaţie şi atunci când ficatul/rinichii nu funcţionează corect (acestea trebuie reglate iniţial, altfel metalele grele sunt scoase dintr-un organ şi redistribuite în tot corpul).
 • Protectoare/Regeneratoare ficat (necesare în detoxifiere/deparazitare, care suprasolicită ficatul): Gemoderivate din Muguri Alun, Caprifoi şi Arţar (+ puţin ulei, folosite intern şi extern – aplicate în zona ficatului, prin masaj uşor), Sfeclă Roşie + Morcov; Anghinare (tolerată doar după vindecarea tractului gastro-intestinal).
 • Cicatrizante gastro-intestinale:  Miere de Manuka/Salcâm/Stejar, HMB (beta-hydroxy-beta-methylbutyrate) + miere salcâm, Ceai de morcov, Polygemma 1 –  câteva picături + puţin ulei aplicate pe abdomen (prin masaj uşor).
 • Stimulente peristaltice: Post medical intermitent (8 ore pe zi se mănâncă şi alte 16 h se posteşte, la alegere, de ex., se poate posti – zilnic: între 18 seara – 10 ziua), B 9 şi B12 activate/metilate, Enzime digestive, Ceai de pir/coriandru/salvie/baobab, Biotina, Enzime digestive, Megasporebiotic (farmacia Remedium Cluj), MSM, TMG, Orotat de litiu (seara), Uleiuri esenţiale de ienupăr, salvie, coriandru, pin (aplicate topic), miere de coriandru/salcâm/lavanda, Mesele luate la ore fixe, Sportul moderat, Relaxarea (“Boieraşul cât de mic, după masă doarme-un pic” – dacă poate : )) )   .
 • Anti-histaminice şi non-estrogenice: reglatoarele de metilare enumerate mai sus, miere vie/crudă de salcâm (în fazele avansate ale vindecării sunt bine tolerate şi alte sortimente) – cea de la Hypericum şi Casa Bio (Cluj) este foarte bine tolerată inclusiv de persoanele cu alergii la apicole, tasectan (farmacie) – plicuri pentru copii (nu au aditivi ca şi capsulele pentru adulţi), HMB (nr 1 în repararea tractului gastro-intetinal – face reprogramare neuro, genetică şi metabolică în numi câteva zile + explodează celule canceroase + elimină metale grele + rezolvă sindromul intestinului permeabil; fara miere încurajează cancerul) + miere de salcâm, năpraznic, zmeur, aloe vera (extern: în creme este tolerată deseori, intern: puţin şi rar), propolis (uz extern), ganoderma, noni, graviola, mangostan, măceş, urzică, physalis, dude negre, lucuma, fibre (ex: inulina din cicoare/brusture/topinambur; infuzie de: măceş, făină de cocos, urzici, lucuma, pudre din sâmburi + coji de struguri – toate conţin fibre insolubile vitale), flavonoide (rutin, quercetină, resveratrol, infuzie din: hibiscus, pudre de sfeclă + morcov), seminţe de castan (Favisan), rodie, probiotice (iniţial, bifidusul este cel mai bine tolerat, de exemplu: „Linex Baby” luat în doze foarte mici – 1 vârf de cuţit dizolvat în apă, 1 lună sau 2, până se obişnuieşte organismul; ulterior, se creşte doza treptat), enzime (iniţial, bromelaina şi papaina sunt cel mai bine tolerate, luate în doze foarte mici), vitamina C liposomală (non-acidă), leucina, l-carnitina, l-teanina, lizina, orotat de litiu (Swanson – doar 1/4 caspulă); colagen hidrolizat, acid hialuronic, vitamina D3 (doar în faza finală a vindecării bolilor grave şi doar în măsura în care sunt tolerate de organism), relaxarea + spiritualitatea (puternic efect anti-histaminic).
 • Apă de masă cu ph 7,00 – 8,00 (cele mai indicate sunt: Bucovina, Zizin, Izvorul Alb, Apa Craiului).
 • Acizi Nucleici (stopează şi distrug celulele maligne/canceroase + regenerează celulele sănătoase):  Digotide (în ultima fază a vindecării, deoarece conţie drojdie – puternic histaminică/estrogenică).
 • Acizi Graşi: HMB şi Vitamina C Lipozomală – conţine fosfolipide (în prima etapă a vindecării). Omega 3 (ulei de krill) şi Celadrin (în ultima fază a vindecării).

Aceştia sunt primii şi cei mai importanţi paşi în reglarea microbiomului, prin adoptarea unui stil de viaţă anti-imflamator, holistic şi non-invaziv  – în respect faţă de corpul omenesc şi faţă de Cel care l-a creat. Desigur, nu este unul uşor de însuşit, fapt pentru care, cam 90% dintre oameni preferă soluţii superficiale (preferă “poarta largă”, ce duce spre… moarte), de moment, care ameliorează doar simptomele, fără a aborda vreodată cauza lor. Ei fac apel la abordări  invazive: medicamente sintetice – cu o mulţime de efecte secundare şi la cuţitul chirurgului, care lasă, deseori, urme mutilante pe viaţă (cu efete secundare grave şi/sau organe în minus).  

Acest stil anti-inflamator totuşi nu este nici foarte greu – dovadă sunt miile de oameni care îl urmează la nivel mondial, în diferite variante. De fapt, e singurul mijloc de transport care ne ajută să ajungem în ţara sănătăţii pe care ne-o dorim atât de mult. Restul “mijloacelor de transport”, oferite de medicina convenţională/tradiţională, sunt doar amăgiri de moment  pentru iubitorii de comoditate, care se mulţumesc cu remedii superficiale şi cu rezultate iluzorii, pe termen scurt, ignorând facturile imense care-i aşteaptă pe termen lung (efecte secundare cu zecile şi saci de bani cheltuiţi pentru a le remedia).

Ceea ce semănăm acum, vom culege negreşit mai târziu! Cu siguranţă că e mai bine să ne fie puţin mai greu acum (printr-un stil de viaţă anti-inflamator), dar mai uşor pentru tot restul vieţii (pentru că am smuls problema de sănătate de la rădăcină), decât să ne fie mai uşor acum (fără efortul unui stil de viaţă sănătos, tratându-ne doar cu remedii sintetice şi toxice), dar atât de greu pentru tot restul vieţii (devenind dependenţi de sistemul medical convenţional: pastile, doctori şi operaţii).

Teoretic, orice om e liber să aleagă pentru sine, în prezent, sănătatea pe care o va avea în viitor. Practic însă, deseori, sclavia/dependenţa de mânacrea nesănătoasă/inflamatorie (precum şi faţă de alte obiceiuri nesănătoase/inflamatorii) e la fel de greu de învins singur ca orice altă dependenţă (de ţigări, droguri, alcool, etc.) şi se poate depăşi doar cu ajutorul unui terapeut/psiholog. Există tehnici psihologice special concepute pentru înlesnirea aderenţei la un stil de viaţă sănătos, de care se poate bucura orice doritor.

——————————-

*Efectul oicărui remediu naturist luat cu puţină miere de salcâm este potenţat (cel puţin dublat).

*Gemoderivatele sunt  foarte recomandate şi pentru uz intern (pătrund şi acţionează până la nivel intracelular, unde cu greu poate ajunge vreun medicament alopat) – doar când încep să fie tolerate de organism, numai dimineaţa şi la prânz (rareori seara) şi pentru o bună protecţie gastrointestinală (întrucât conţin puţin alcool) numai în combinaţie cu ulei migdale presat la rece, miere de salcâm, colagen + acid hialuronic (Hypericum) , zinc picolinat (Hypericum) – doar atunci când şi ele încep să fie tolerate de organism.

*Pentru cei care se consideră vindecaţi prin acest stil de viaţă anti-inflamator, reintroducerea alimentelor se va face gradat/treptat, câte un aliment nou la fiecare 3 zile, cu îngiţituri mici, la interval de 5-10 minute, urmărindu-se cu atenţie reacţiile corpului. Dacă simptomele vechi/iniţiale ale bolii revin, înseamnă că vindecarea nu s-a produs încă în totalitate, dintr-unul din următoarele 3 motive sau… din toate 3 la un loc, fie: 1. metilarea nu a fost  reglată corect/total; 2. motilitatea intestinală e încă slabă şi trebuie încurajată cu alte/noi suplimente naturale; 3. SIBO/SIFO nu au fot corect/total eliminate; 4.  intoxicaţia cu metale grele nu a fost complet/corect eradicată şi trebuie luate noi măsuri (cu ajutorul unui specialist). În aceste patru cazuri, desigur, regimul alimentar va fi reluat până la vindecarea totală.

*Persoanele cu varice şi/sau rinită alergică, e bine să evite suplimentele vasodilatatoare şi să utilizeze doar vasoconstrictoare (stejar, castan, neroli, imortelle, hamamelis, flavonoide din citrice, lemongrass, mentă, oregano, HMB, calciu, zinc, etc.) şi hemostatice (vitamina K – Rotta Natura, tuia, creţişoară, nuc, tătăneasă, etc.).

>>Articol actualizat: 22 August 2019

*Lectură suplimentară recomandatăMicrobiom, Disbioza gastro-intestinalăMetilare (Hiper şi Hipo Metilare)Sindromul Intestinului Permeabil, SIBO, SIFO  –  subiecte care aduc un mare plus în reglarea microbiomului şi în rezolvarea bolilor inflamatorii. Pentru o scurtă iniţiere în acest sens, vă recomand următoarele videoclipuri.

Intoleranţa faţă de AMIDONUL REZISTENT:
cel mai bun TEST pentru a verifica/diagnostica din confortul propriei tale case dacă ai SIBO.


*DISCLAIMER:  Aceste informaţii provin dintr-o varietate de surse şi autori cu orientare spre medicina avansată, bazată pe epigenetică şi au doar un scop educaţional.  Ele reprezintă, totodată, experienţa mea personală cu stilul de viaţă antiinflamator – care m-a ajutat să mă vindec de toate problemele de sănătate avute până în prezent. Totuşi, menirea acestor informaţii nu este aceea de a diagnostica, trata, vindeca sau preveni o boală. Rezultatele obţinute în urma aplicării lor vor diferi de la o persoană la alta în funcție de factori precum: modul în care sunt ele înțelese și aplicate, răspunsul organismului, gradul afecțiunii, tratamentul alopat urmat în paralel şi starea psihică. Vă rog, înainte de a lua orice decizie, consultați un specialist/medic holistic experimentat. Persoana care a scris aceste rândurinu răspunde de daunele cauzate de folosirea sau nefolosirea de către utilizator a informaţiilor prezentate aici. Utilizatorii le vor folosi pe propria răspundere.

Nu sunt postări înrudite.

This entry was posted on Tuesday, December 18th, 2018 at 10:40 pm and is filed under Trăieşte sănătos!. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Post a Comment