‘Termometrul’ relaţiei cu îndrumătorul spiritual

Number of View: 3319


Din cartea “Absurdităţi la minut” – scrisă de Anthony de Mello:

Un discipol îl respecta atât de tare pe maestrul lui încât îl

privea aproape ca pe o încarnare a lui Dumnezeu pe pământ.
– Spune-mi, Doamne, de ce ai venit în această lume?
– Ca să-i învăţ pe naivii ca tine să nu-şi mai piardă timpul adorându-şi maeştrii, i-a răspuns el.

***

“You are only a disciple because your eyes are closed.

The day you open them you will see there is nothing you can learn from me or anyone.”
“What then is a Master for?”
“To make you see the uselessness of having one.”

– Anthony de Mello –

***

Eşti de acord cu ceea ce spune De Mello?

Cum ne-am putea da seama dacă relaţia cu

îndrumătorul spiritual este sănătoasă sau nu?

Care ar fi, după părerea ta, criteriile de discernământ în acest sens?

Poţi să îţi spui părerea la rubrica  ‘Post a Comment’,

din josul paginii. (logarea îţi ia doar un minut)

Postări înrudite:

 1. Psihologia pasiunilor în drumul spiritual Number of View: 1103 Dacă vă deranjează faptul de a...
 2. Care este Riscul, Adesea Nebănuit de Imens, al Somnului Spiritual? Number of View: 1367  Într-o seară răcoroasă de vară, doi...
 3. Se Poate Creşte Spiritual prin Boala Psihică? Number of View: 1162    “Uneori sunt martor al unor...
This entry was posted on Friday, April 9th, 2010 at 4:59 pm and is filed under POVESTIRI TERAPEUTICE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Comments

 1. Cornel says:

  E foarte interesanta provocarea!
  In primul rand sanatatea unei indrumari spirituale se vede in timp.
  Apoi, rezultatele unei indrumari spirituale (sigur ca fiecare are niste asteptari particulare, dar toate converg spre anumite “progrese” spirituale) si semne ale Providentei pentru cel indrumat spiritual.

  ... on July April 9th, 2010
 2. Mihaela says:

  Cât este de reconfortant să poţi intra din nou în legătură cu prieteni atât de vechi!…
  A meritat din plin efortul deschiderii acestui blog!
  Sper din tot sufletul ca pe acestă cale să ne putem reconecta cât mai mulţi dintre prietenii vechi, dar nu numai, prietenii noi îşi au şi ei farmecul lor unic şi special – îi aşteptăm în egală măsură.

  Tu, Cornel, spui că “sanatatea unei indrumari spirituale se vede in timp”. Ai putea spune, din experienţa ta, şi care ar fi primele semne ale unei relaţii sănătoase, precum şi cele ale unei relaţii nesănătoase cu îndrumătorul spiritual?

  ... on July April 9th, 2010
 3. Mihaela says:

  De fapt, sunt binevenite oricând răspunsurile oricui are puţină experienţă în acest sens şi ne poate ajuta să facem ceva mai multă lumină…

  ... on July April 10th, 2010
 4. Monica Husanu says:

  SALUTARE si PACE TUTUROR!
  cred ca semnele unei relatii sanatoase cu indrumatorul spiritual sunt pacea si libertatea interioara, precum si faptul ca simti ca ai crescut in relatia ta cu Dumnezeu.

  ... on July April 12th, 2010
 5. Mihaela says:

  Bun venit, Monica!
  Dacă ai şti cât de mult mă bucur că, fără a folosi trenul sau avionul, ne putem întâlni din nou, aşa la orice oră din zi şi din noapte! Mare minune e internetul ăsta! Mă gândesc că ar fi chiar păcat să nu profităm de el la maxim pentru a revigora relaţii atât de vechi şi de neuitat!…
  Dacă reuşim să ne strângem: vechii prieteni împreună cu noii prieteni, eu cred că grupurile deosebite pe care le-am avut în trecut vor putea fi readuse la viaţă într-un mod încă şi mai minunat decât au fost…

  ... on July April 12th, 2010
 6. Mihaela says:

  Monica spune că pacea, libertatea şi creşterea în relaţia cu Dumnezeu sunt semnele unei relatii sanatoase cu indrumatorul spiritual. Şi eu consider, în urma experienţei pe care am avut-o până acum, că acestea sunt nişte lucruri de căpătâi. Mai cunoaşte cineva şi altele?

  Dar despre semnele unei relaţii nesănătoase, poate spune cineva ceva?

  Fraţilor, dacă aveţi citate sau anumite texte din anumiţi autori în acest sens, nu ezitaţi, împărtăşiţi-le şi pe acestea cu noi odată cu gândurile voastre. Aştept cu nerăbdare noi opinii!…

  P. S. Vă aştept pe toţi cu nerăbdare şi în egală măsură, atât cât vă permite timpul, şi pe alte topicuri de discuţie…

  ... on July April 12th, 2010
 7. Mihaela says:

  M-am gândit astăzi că pagina pe care scriem noi aici este de fapt ca o carte vie pentru toţi cei care, trecând pe aici, ar putea fi interesaţi de subiect şi nu numai pentru îmbogăţirea noastră reciprocă.

  Cu ani în urmă, când eram la început şi nu aveam experienţă deloc, eu mi-aş fi dorit enorm să existe o carte care să-mi răspundă la mulţimea de întrebări pe care le aveam în acestă privinţă, şi nu am găsit-o nicăieri – fapt pentru care am fost nevoită să învăţ din greşeli (o cale deloc uşoară). Şi nici chiar în momentul de faţă nu cunosc o carte sau un blog în română care să răspundă la astfel de întrebări, precum şi la multe altele pe care şi le pune un om în drumul lui spiritual. Pe forumurile creştine, deasemenea, dacă vrei să pui vreo problemă mai serioasă în loc de răspunsuri echilibrate şi serioase, îţi sunt oferiţi încă de la bun început ochelari de cal – fie dintr-o extremă, fie din cealaltă. Şi dacă vrei să rămâi acolo îi porţi, ori dacă nu pleci – nici tu nu ştii unde, dar cel mai probabil îţi rămâne o singură variantă: să te retragi în forul tău interior şi să fierbi în suc propriu. Am întâlnit din ce în ce mai multe persoane în ultimii ani, care au fost nevoite să intre în ‘Partidul Oamenilor Singuri’ – pt că parohiile lor de mult au încetat să mai ofere o posibilitate reală de creştere spirituală. De aceea m-am gândit să vă cer tuturor să ne unim forţele pentru a putea desfiinţa acest partid lungubru al oamenilor singuri, care nu poate să genereze în cele mai multe cazuri decât cadavre spirituale şi numai în foarte, foarte rare cazuri sfinţi.

  Aşadar, revenind la cartea noastră vie, dacă astăzi ar trece pe aici cineva care s-ar confrunta pentru prima dată cu discernământul din relaţia cu îndrumătorul lui spiritual , ce i-am putea spune cu privire la acest semn pozitiv, pe care Monica îl numeşte: ‘creşterea în relaţia cu Dumnzeu’? Mai precis, ce anume l-ar putea împiedica pe el să crească spiritual într-o astfel de relaţie: atitudinea personală sau cea a îndrumătorului său? Şi în ce anume ar putea consta, după părerea voastră, o astfel de atitudine greşită – fie din partea unuia, fie din partea celuilalt?

  ... on July April 13th, 2010

Post a Comment